TIPS

TELEFON

(+46) 8 722 94 81

Alla dagar

08.00 - 19.00

TIPS och NYHETER

RÖKEVAKUERING


För framgångsrik rökevakuering och ett säkert räddningsarbete krävs högklassig utrustning men det är ibland inte lätt att veta vad är skillnaden mellan dessa produkter. Vi kommer att berätta mer om dessa i detalj:


Rökluckor


Dessa används för att vid brand evakuera rök ifrån trapphus, butiker, lagerlokaler och liknande. Syftet är att sänka temperaturen, minska rökskadorna och förhindra brandspridning.


Rök- och brandgaser hindrar utrymning, skadar byggnader och varor, försvårar släckningsarbetet och är farliga både för personer i byggnaden och för räddningspersonal.


Här kommer lite mer information om olika sorts rökluckor:


Brandventilator BVM
Det är en modern brandgasventilator (röklucka), för takmontage, med motoröppning. CE-Certifierad enligt EN12101-2. Öppningsvinkel 0-160°.


Brandventilator LBP och LBL

Det är en brandgasventilator (röklucka) med ett eller två uppåtgående lock. Sargen är uppbyggd på trästomme och utvändigt isolerad med hård 50 mm stenull, invändigt är sargen helt plåtklädd.


Brandventilator LBK
Det är en brandgasventilator (röklucka) med ett uppåtgående lock med Akrylkupol. Brandventilator och kupol monteras på plats. Sargen är uppbyggd på trästomme och utvändigt isolerad med hård 50 mm stenull, invändigt är sargen helt plåtklädd.


Brandventilator Fasad

Utåt eller inåtgående brandventilator för montering i vägg/fasad eller tak med hög lutning. Finns i underkant, överkant eller sidohängt utförande.


Ettskydd leverera, installerar och servar alla typer av rökluckor.


För frågor vänligen kontakta oss via:

 

Mail: info@ettskydd.se

Telefon: 08-722 94 81

BRANDREDSKAP

Lithium Släckare
Den är en speciell anpassad brandsläckare fylld med släckmedlet AVD (Aqueous Vermiculite Dispersion) för släckning av bränder i litiumbatterier och metallbränder.

 

Fettsläckare

Skumsläckare är lämplig att använda mot fettbränder samt A och B bränder, och har därmed ett bredare användningsområde än traditionella skumsläckare. Skumsläckaren har ett långt munstycke i form

av en lans för att lättare komma åt en fettbrand utan att behöva gå för nära

 

Automatutlösande pulverbehållare


 Punktsprinkler är en automatisk släckare. I ventilen finns en glasbehållare som sprängs vid 68 °C vid eventuell brand, vilket medför att sprinklern aktiveras. Punktsprinklern är lämplig för släckning av de flesta typer av bränder ock är tillverkad av kvalitetsstål. Ventilen är tillverkad av förkromad mässing. Släckarna har ett effektivt pulver som garanterar maximal släckeffekt.Brandsläckare – Skum


Denna produkt används för bränder i brännbara vätskor och organiska material.

Den Innehåller ett effektivt skumkoncentrat med hög släckeffekt.
Produkten är speciellt utvecklade för användning i alla offentliga miljöer såsom köpcenter, sjukhus, skolor och kontor.

 


Pulversläckare


Tillverkad av kvalitetsstål. Handtaget är tillverkat av rostfritt stål. Släckarna har ett effektivt pulver som garanterar maximal släckeffekt. Som drivgas används kväve.

Pulversläckare är den typ av brandsläckare som släcker bränder i flest typer av material

 

 

Koldioxidsläckare


5 kg koldioxidsläckare har högsta effektivitetsklass, 89B och passar för effektiv släckning i serverrum, kontor, fartyg och inom industrin och offentlig sektor såsom sjukhus


 

Ni är välkomna att kontakta oss via Mail: info@ettskydd.se eller Telefon: 08-722 94 81 om ni har frågor kring dessa produkter,

Brandrisker i vardagen

Fem rekommendationer från Ettskydd om det skulle börja brinna1. Se till att rädda de som är i fara utan att utsätta dig själv för onödiga risker, varna alla som kan hotas av branden.


2. Ring omedelbart 112, räddningstjänsten, oavsett om branden är under kontroll.


3. Försök att släcka branden, om du bedömer att du kan släcka den själv utan risk. Använd en brandsläckare, rikta munstycket mot lågans bas. Vid en mindre brand i exempel kläder eller på en spis kan du använda brandfilt.


4. Se till att möta räddningstjänsten när de är på plats för att lämna information om vart det brinner, vad som brinner samt om det finns människor eller djur instängda.


5. Tänk på att ju mer information du kan lämna till räddningstjänsten vid deras ankomst desto snabbare kan dom påbörja den insats som krävs.

Brandskydd på Landet


Vi alla är ansvariga för vår egen säkerhet enligt lagen om skydd mot olyckor. Många bränder inomhus inträffar under matlagning, på grund av glömda ljus eller soteld i skorstenen.


Tips!


 • Se till att alltid ha handbrandsläckare och brandfilt tillgängliga.
 • Skaffa en brandvarnare om du inte redan har en och glöm inte att kontrollera brandvarnaren minst en gång om året.
 • Se till att även kontrollera eldstaden med jämna mellanrum. Eldstadäder ska sotas och brandskyddskontrolleras regelbundet av behörig kontrollant. Kontakta kommunen för mer information
 • Kom ihåg att alltid släcka levande ljus när du inte ska befinna dig mer i rummet

 

Ha en säker och trevlig vistelse på landet!

TIPS FÖR ATT GRILLA SÄKERT


I naturen:

-Var uppmärksam på om marken är torr. En gnista kan orsaka en snabb och okontrollerad brand i vegetationen.

-Kontrollera med kommunen eller räddningstjänsten så att det inte råder eldningsförbud eller andra restriktioner.

-Tänk på att engångsgrillar alltid skall placeras på obrännbart underlag och att den inte får kastas i soporna om den fortfarande är varm.


Hemma:

-Man bör grilla med kol eller gasol som är utformad på ett sätt så att risken för brandspridning minskas på egen tomt

-För de som bor i hyresrätt, bostadsrätt eller andra former av flerbostadshus bör alltid kontrollera med styrelsen eller hyresvärden vilka regler som gäller.

-Kontrollera med kommunen eller räddningstjänsten så att det inte råder eldningsförbud eller andra restriktioner.


Allmänna tips:

-Vi rekommenderar att man använder grillkol eller briketter som inte orsakar stora lågor uta skapar en mer stabil och snabbare glöd.

-Istället för att använda tändvätska, rekommenderar vi eltändare, tändrör, tändklossar eller tändpapper vilket skapar en eld som är lättare att kontrollera

-Ha alltid släckutrustning till hands som exempelvis brandsläckare, hink med vatten eller en vattenslang, så att du snabb kan agera och släcka om olyckan är framme.

-Kontrollera alltid med kommunen eller räddningstjänsten så att det inte råder eldningsförbud eller andra restriktioner.


Kom ihåg att många bränder kan förebyggas om du vet hur du grillar säkert samt att du alltid ser till att elden är helt släckt innan du lämnar platsen.


Ha en säker och trevlig grillning!


Hur förvarar du gamla batterier hemma? 


Det är vanligt att samla ihop batterierna i en påse, kartong eller låda innan man lämnar dem på återvinningscentralen.


Detta här kan leda till en allvarlig brand då gamla 9 volts-batterier kan börja brinna om de kortsluts.


När plus- och minuspolerna sitter nära varandra riskerad för kortslutning om båda polerna kommer i kontakt med ett annat batteri eller ett metallföremål. Kortslutningen kan bli så kraftig att värmen som kan leda till en brand.


Tänk på att aldrig förvara batterier med nycklar, pennor, metaller eller andra batterier.

 

Här får du 3 tips om hur du kan undvika denna brandfälla:


 • Förvara alltid nya batterier i sitt originalemballage
 • Undvik att ha gamla batterier hemma och återvinn dessa snarast möjligt
 • Om du ändå väljer att återvinna dina batterier senare, tejpa batteriets poler med eltejp, för att undvika kortslutning.

I syfte att stärka det lokala näringslivet har Haninge Kommun fattat beslut om att ge alla anställda i kommunen ett presentkort på 500 kr som de kan handla för hos de lokala företagen i kommunen.


Ettskydd Brand och Säkerhet Sverige AB är självklart ansluten till detta initiativ, så varför inte passa på att förbättra, förnya och komplettera ditt brandskydd eller öka din kompetens inom HLR och första hjälpen?

 

Välkomen att kontakta oss via telefon 08-722 94 81 eller mail till info@ettskydd.se

Brandrisker i vardagen

Dessa är våra rekommendationer för brandskyddsutrustning gällande din semester bostad:


Sommarstuga

 • Brandvarnare (har du mer än ett sovrum behöver du flera, gärna seriekopplade, brandvarnare)
 • Brandsläckare pulver
 • Brandfilt
 • Första Hjälpen-väska


Husvagn, Husbil och båt

 • Brandvarnare
 • Kolmonoxidvarnare
 • Brandsläckare pulver
 • Brandfilt
 • Första Hjälpen-väska

 


Sommar är här och blomvattning är en självklarhet. Många löser detta med en självbevattningsglas.


Varning! De populära självbevattningsglasen eller självbevattningskulor som kan ha flera andra namn kan orsaka brand.


En glaskula med vatten i kan i solljus bli som ett förstoringsglas och orsaka brand om det vill sig riktigt illa.


Detta kan ske med dem som är tillverkade i klarglas.


Vi rekommenderar därför att man köper de bevattningsglas som är färgade eller bevattningskulor i plast, för att undvika ovanstående risk. 


Tänk på att alltid ha en brandvarnare installerad i bostaden för att få en tidig varning om brand uppstår, speciellt de brandvarnare som är uppkopplade till en app där du får ett larm om en brand har inträffat i ditt hem, när du inte är hemma eller befinner dig utomhus.

Kontakta Oss

 

Telefon: 08-722 94 81

Mail: info@ettskydd.se

Följ Oss

Kontorstid

 

Alla dagar: 08.00 - 19.00

 

 

© Copyright. All Rights Reserved