Så stoppade grannarna katastrofen

Så stoppade grannarna katastrofen – snabba insatsen helt avgörande


Grannarnas snabba insatser var avgörande och räddade flerfamiljshuset från total förstörelse.


Efter larmet i Safelandappen kunde grannarna Johan och Tord tillsammans ta sig till lägenheten och släcka branden med en pulversläckare.


Uppkopplade brandvarnare, information till de boende och deras snabba insatser räddade flerfamiljshuset.


De boende var ut på promenad i söndags. Under tiden hade ett okänt föremål antänts i deras hem på andra våningen.


Grannen Johan Magne höll då på att förbereda lunchen för sin 7-årige son när han fick larmet i Safeland-appen.


Mitt i lunchbestyret beslutade han sig för att gå över till den aktuella trappuppgången för att se om någon hjälp behövdes.


Samtidigt hade Tord som också sett larmet, kontakt med de boende och var i närheten av platsen. 


Johan och Tord kände röklukt när de var utanför dörren som var låst. Johan skyndade sig hem och hämtade snabbt sin pulversläckare. En tredje granne, Kajsa, ringde 112. 


Lägenheten var fylld med svart rök


När de fick upp dörren möttes de av svart rök från taket ner till brösthöjd. De såg en eld i lägenheten som flammade upp på väggen.


Johan hukade sig och gick in för att släcka elden med brandsläckaren. Efter den tredje försöket var elden släckt.


Trapphuset vädrades ut och grannarna evakuerades. Efter en stund kom räddningstjänsten till platsen.


- Ingen var hemma i lägenheten. Vårt hus hade blivit övertänt om vi inte fått larmet så tidigt. Nu kunde vi med viss möda släcka elden tillsammans. Hade vi dröjt ett par minuter till hade det inte varit möjligt, säger Johan Magne.


-Många grannar blev skärrade av händelsen.
Flera visade bra kunskap om vad som var viktigt att tänka på, vilket gav en lugnande effekt, fortsätter Johan.

-Trots den skakande händelsen klarade vi oss relativt bra. Ett gemensamt brandvarningssystem räddade vår fastighet och vi klarade oss helt från personskador. Lägenheten behöver saneras, men det kunde ha varit mycket värre. Utan detta system hade vi inte fått larmet förrän det var försent, säger Tord Norrman, Brandskyddsansvarig i föreningen.


Polis och räddningstjänst berömde insatserna och det smarta brandvarnarsystemet


-Polisen och räddningstjänsten berömde våra insatser och vårt smarta brandvarnarsystem som var avgörande för det bra resultatet, säger Tord Norrman, Brandskyddsansvarig.


Händelsen visar att snabbheten och samarbetet mellan grannarna är direkt avgörande. I detta fall var brandförloppet hastigt, men ändå lyckades grannarna stoppa branden.


Bilden till vänster visar spåren av branden och dess spridning upp på väggen. Ventilen på bilden till höger har smält på grund av den höga värmen vid taket.


-Jag har även uppdraget att ansvara för brandsäkerheten. Det är skönt med ett kvitto på att vårt arbete fungerar och att skyddet är bra. Det här var andra skarpa larmet på ett år som vi haft direkt nytta av Brandsamverkan. Investeringen som vi gjorde i systemet i fjol har vi redan tjänat in många gånger om, berättar Tord.